Volgende lezing is op

3 mei 2017

denieuwezaal

Almere Stad

 

Inloop 19.30

Aanvang 20.00

 

Kaarten:

Niet-leden  € 7,50
 Leden € 5,00

Kaartverkoop

 

• Tijdens de lezing
van het vrije woord is er geen pauze.

Mensen kunnen

(alleen op 3 mei) met hun pinpas een boek kopen.

 

Het Vrije Woord: in gesprek met journalisten

Maarten Zeegers en Fidan Ekiz.

 

In samenwerking de nieuwe bibliotheek organiseert éindig laagland’ op de ‘Internationale Dag van de Persvrijheid’ een gesprek met de twee spraakmakende journalisten Maarten Zeegers en Fidan Ekiz. Zij worden geïnterviewd door Elisabeth van den Hoogen, die haar sporen heeft verdiend in Debat & Journalistiek.

 

Maarten Zeegers werd in 2011 als een van de laatste journalisten Syrië uitgezet. Toen de Arabische Lente uitbrak, werkte hij vier maanden als undercoverjournalist voor NRC Handelsblad en De Standaard. Zijn Arabisch uiterlijk en Arabische taalbeheersing hielpen hem daarbij. In Wij zijn Arabieren (2012) vertelt hij hierover.

Zijn laatste boek Ik was een van hen (2016) gaat over zijn tweede undercoveroperatie, nu als ‘strenggelovige moslim’ in de Haagse wijken Transvaalkwartier en Schilderswijk. Hij betreedt zowel de wereld van de gematigde islam als die van het opkomende salafisme, een fundamentalistische stroming waarbij vooral jongeren zich hard afzetten tegen de Nederlandse samenleving.

 

Fidan Ekiz is journaliste, columniste en regelmatig te zien als tafeldame bij De Wereld Draait Door. Zij schreef in 2016, in het kader van de maand van de geschiedenis, het essay ‘Hoe lang nog zwijgen'. Hierin beschrijft ze persoonlijke ervaringen over het verloop van migratie en assimilatie binnen de Nederlandse samenleving: vanaf de aankomst van haar Turkse ouders in Nederland tot aan de spanningen en tegenstellingen van vandaag de dag.

Ekiz maakte diverse documentaires, waarvan de laatste ‘De pen en het zwaard’ in 2016. In deze documentaireserie onderzoekt zij hoe het  is  om journalistiek te bedrijven in een dictatuur. Om die vraag te beantwoorden, reist zij naar zes landen waar persvrijheid allesbehalve vanzelfsprekend is.

Disclaimer  |  Statuten  |  © eindiglaagland 2016  |  website: Doreen Pinkus